AUTODAKTENTEN.BEgrootste variatie daktenten van Belgie !

THULE dakdragers

Wij werken samen met THULE. Thule dakdragers zijn complete systemen voor veilig, gemakkelijk en zelfs stijlvol vervoer van uw daktent. Laat ons het merk, model en bouwjaar van uw voertuig weten, dan helpen wij u graag de juiste keuze te maken voor een goede en degelijke dakdrager.

Er bestaan ook verschillende universele dakdragers, en dakdragers die via uw autodealer te verkrijgen zijn, ook op die dakdragers kan de daktent gemonteerd worden.

  • Aan te raden maximale snelheid met een daktent op de auto is 120 km/uur
  • Dakdragers: statisch gewicht tot max. 300 kg. Dynamisch gewicht max. 80 kg. De statische dakbelasting (stilstaand, tijdens gebruik van daktent) is maximaal drie tot vier keer de dynamische dakbelasting

Dakbelasting

“Kan mijn autodak een daktent dragen, en is dat niet veel te zwaar”? is een veel gestelde vraag.

In handleidingen van dakdragers staat vaak dat deze maximaal 75 KG mogen dragen. Het gewicht van een daktent inclusief dakdragers, 2 personen en bagage is al snel 250 KG. De maximaal toegestane dakbelasting zijn in de handleidingen op dynamische bewegingen zijn gebaseerd, ofwel de maximale belasting tijdens het rijden. Stilstaand kunnen de dakdragers en het autodak tot wel vier keer dit gewicht dragen. Dit wordt ook wel de statische belasting genoemd en komt in dit geval neer op zo’n 300 KG.

Aangezien het dak tijdens het rijden, enkel is belast met het gewicht van de daktent, zal de daktent de maximaal toegestane dynamische dakbelasting niet overschrijden. In de meeste gevallen is het dus geen enkel probleem.

Deukt het dak van de auto niet in met zulke hoge dakbelastingen? Neen, het totale gewicht van de daktent wordt verdeeld over het autodak. Indien er gebruik wordt gemaakt van de juiste dragers, zal het gewicht zich op een juiste manier verdelen over de twee dakdragerstangen en vier dakdragervoeten. De lading van de daktent inclusief personen en bagage van bijvoorbeeld 250 KG zal vervolgens worden verdeeld over vier punten, waardoor elke voet c.q. punt wordt belast met 62,50 KG. Uiteraard is het ook mogelijk om het gewicht nog verder te verdelen, door gebruik te maken van een extra paar dakdragerstangen en -voeten.

Vervoer per trailer

Een autodaktent kan ook gemonteerd worden op een boottrailer, zie onder CAMP-TRAILERS voor meer informatie.