THULE dakdragers

Wij werken samen met THULE. Thule dakdragers zijn complete systemen voor veilig, gemakkelijk en zelfs stijlvol vervoer van uw daktent. Laat ons het merk, model en bouwjaar van uw voertuig weten, dan helpen wij u graag de juiste keuze te maken voor een goede en degelijke dakdrager.

Er bestaan ook verschillende universele dakdragers, en dakdragers die via uw autodealer te verkrijgen zijn, ook op die dakdragers kan de daktent gemonteerd worden.

  • Aan te raden maximale snelheid met een daktent op de auto is 120 km/uur
  • Dakdragers: statisch gewicht tot max. 300 kg. Dynamisch gewicht max. 80 kg. De statische dakbelasting (stilstaand, tijdens gebruik van daktent) is maximaal drie tot vier keer de dynamische dakbelasting
  • Zie hieronder de soorten autodaken, waarvoor THULE dakdragers geschikt zijn :

Normaal dak

Bij een normaal dak, ook wel glad dak genoemd, is er geen specifieke montage voorziening op of in het dak aanwezig. De dakdragervoet wordt geplaatst op het dak en met een speciale gevormde klem om de dakrand bevestigd. De rubberen blokken aan de onderzijde van de voet zorgen dat de dakdragers stevig en zonder beschadigingen op uw auto kunnen worden gemonteerd.

Open dakreling/geleiderail

Open dakrailingen zijn de bekende stangen welke in lengte richting op het dak zijn geplaatst en waar u uw hand omheen kan doen. Open dakrailing wordt vaak toegepast op stationwagons en SUV’s.

Vaste "Fixed points

Uw auto is voorzien van het fixpoint bevestigingssyteem indien er originele montagepunten in het dak aanwezig zijn. Dit is te herkennen aan klepjes in de daklijst. Onder deze klepjes zitten dan schroefgaten of montageblokjes. Als uw auto beschikt over zogeheten Fix points of vaste bevestigingspunten, dan dienen er speciale voetsteunen besteld worden op uw merk en type auto.

T-profiel

Als uw auto is voorzien van een T-profiel dan heeft uw auto in lengte richting 2 lijsten op het dak die voorzien is van een sleuf van voor naar achter. Hierin kunt u een zgn. T-stuk of T-Track adapter monteren.

Vaste geleiderails

Geïntegreerde railing, ook wel flush railing genoemd, is een sierlijke lijst welke aan de buitenzijde van de auto direct op het dak zijn gemonteerd. Er zit geen ruimte tussen het dak en de railing, u kunt dan ook niet met uw hand onder de railing door. Deze merk- en type geralateerde dakdragers worden op deze railing gemonteerd. Er dienen hiervoor speciale voetsteunen besteld te worden.

Regengoot

Een regengoot is een smalle goot boven de portieren. Vroeger was dit een veel voorkomend systeem om dakdragers aan te monteren. Tegenwoordig wordt de regengoot niet meer toegepast op auto’s en vindt u het alleen nog maar terug bij klassiekers en oldtimers.

Dakbelasting

“Kan mijn autodak een daktent dragen, en is dat niet veel te zwaar”? is een veel gestelde vraag.

In handleidingen van dakdragers staat vaak dat deze maximaal 75 KG mogen dragen. Het gewicht van een daktent inclusief dakdragers, 2 personen en bagage is al snel 250 KG. De maximaal toegestane dakbelasting zijn in de handleidingen op dynamische bewegingen zijn gebaseerd, ofwel de maximale belasting tijdens het rijden . Stilstaand kunnen de dakdragers en het autodak tot wel vier keer dit gewicht dragen. Dit wordt ook wel de statische belasting genoemd en komt in dit geval neer op zo’n 300 KG.

Aangezien het dak tijdens het rijden, enkel is belast met het gewicht van de daktent, zal de daktent de maximaal toegestane dynamische dakbelasting niet overschrijden. In de meeste gevallen is het dus geen enkel probleem.

Deukt het dak van de auto niet in met zulke hoge dakbelastingen? Neen, het totale gewicht van de daktent wordt verdeeld over het autodak. Indien er gebruik wordt gemaakt van de juiste dragers, zal het gewicht zich op een juiste manier verdelen over de twee dakdragerstangen en vier dakdragervoeten. De lading van de daktent inclusief personen en bagage van bijvoorbeeld 250 KG zal vervolgens worden verdeeld over vier punten, waardoor elke voet c.q. punt wordt belast met 62,50 KG. Uiteraard is het ook mogelijk om het gewicht nog verder te verdelen, door gebruik te maken van een extra paar dakdragerstangen en -voeten.

Vervoer :

Een autodaktent kan gemonteerd worden dakdragers met 80cm tussenruimte, o.a. op uw autodak, of bv. trailer, zie onder CAMP-TRAILERS voor meer informatie.